Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Volt Bobinaj Atölyesi

Eğitim, atölye, burs, staj ve iş hepsi bir arada

VOLT’ tan beşi bir yerde destek

Saya Grup bünyesinde yer alan VOLT Elektrik Motorları, kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde, meslek lisesi öğrencilerine yönelik eğitim, atölye, burs, staj ve istihdam garantili bir proje başlattı.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) 650 çalışanı ile Türkiye’nin lider elektrik motoru üreticilerinden VOLT Elektrik Motorları, Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde Bobinaj Dalının açılmasına öncülük etti. Sektörün nitelikli personel ihtiyacını lise döneminden itibaren karşılamaya yönelik önemli bir adım atıldı. Başlatılan proje ile öğrenciler teknolojik altyapısıyla dikkat çeken bir atölyeye kavuşurken, bilgisayarlı bir sınıfta eğitim görme fırsatını yakaladı. Ayrıca öğrenciler lise eğitimi sırasında burs alırken, staj ve iş garantisiyle eğitim hayatlarını iyi bir şekilde sürdürme imkanına sahip oldu.

Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Volt Bobinaj Atölyesi ve Bilgisayar Laboratuvarı’nın açılışı nedeniyle bir tören düzenlendi. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende öğrenci velileri de yer aldı.

VOLT Elektrik Motorları A.Ş. Genel Müdürü İlkay Çimentepe, “Saya Grup bünyesine 2011 yılında katılmamız ile birlikte ar-ge, kalite, inovasyon ve modernizasyon çalışmaları sonucu bugün VOLT Motor; teknolojisi, ürün kalitesi, ürün çeşidi ile ilerlemeyi sürdürüyor. 45 bin metrekarelik üretim alanında sahip olduğu kapasite ile Türkiye’nin lider elektrik motoru üreticilerinden biri olduk. Volt Motor, 2010 yılında 220 bin adet ile 250 bin kw yıllık elektrik motoru üretiminden, günümüzde 770 bin adet ile bir milyon 900 bin kw kapasiteye ulaştı. Bu başarıda Saya Grup’un şirketimizi devir alması ile birlikte yapılan 70 milyon lirayı aşan yatırımların etkisi büyüktür.  Hedeflerimizde ise VOLT Motoru daha ileriye taşımak var. 2019 yılı hedefimiz, bir milyon  adet ve üç milyon 100 bin kw kapasitesi ile elektrik motoru üretmektir. Hedefimiz Türkiye’de liderliktir” dedi.

NİTELİKLİ PERSONEL

Devam eden yatırımların tamamlanması ile birlikte VOLT Motor’da, 2019 yılında 900 kişinin istihdam edilmesini hedeflediklerine dikkat çeken Çimentepe, “İşte bu noktada nitelikli personel ihtiyacımız daha ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor. Meslek liselerinin önemini biz üreticiler çok iyi biliyoruz. Artık günümüzde, ‘Her işi yaparım’ dönemi kapandı. Nitelikli, işini bilen personellere ihtiyacımız var. Bu nedenle başta Saya Grup olmak üzere VOLT Motor olarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde eğitime ayrı bir önem veriyoruz. Bugün burada öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve bizlerin birlikte attığı bu adımı, geleceğimiz olan çocuklarımız ve onların geleceği için ciddi bir atılım olarak görüyoruz. Biz şirket olarak İzmir’e yatırım yapıyoruz. Kazandığımızı, memleketimiz olan İzmir’e harcıyoruz, kentimizi ileriye taşımak istiyoruz” diye konuştu.

MESLEK LİSESİNE DESTEK

Volt Motor olarak yapılan görüşmeler ışığında Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde Bobinaj Dalı’nın açılarak, öğrenci almaya başlanılmasına destek verdiklerini anlatan Çimentepe, şunları söyledi: “Projemize geçen yıl başladık. Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde projeyi hayata geçirdik. Değerli öğretmenlerimiz ve sektörün uzman isimleriyle neler yapabileceğimizi planladık. İhtiyaçlar belirlendi. Alınan kararlar doğrultusunda öğrencilerimizin uygulamalı eğitimi en iyi şekilde alabilmeleri için bir bobinaj atölyesi, bir derslik/laboratuvar ihtiyacının karşılanmasını sağladık. Bunun yanı sıra küçük bir showroom ile nihai yani tamamlanmış ürünlerin hem öğrenciler hem de okula gelen ziyaretçiler tarafından incelenebilmesine imkan sağladık. Ayrıca 10 kişi bobinaj bölümünden diğer 5 kişi de farklı bölümlerden olmak üzere toplam 15 öğrenciye de önümüzdeki eğitim-öğretim yılı içerisinde burs veriyor olacağız. Desteğimiz bursla bitmeyecek. Staj yapma imkanının yanı sıra mezun olan öğrencilere iş garantisi de veriyoruz. Gördüğünüz gibi bu projeden ticari olarak bir beklentimiz yok. Bizlerin beklentisi üreterek kalkınacak ülkemizin geleceğine katkıdır.”

Yapılan konuşmaların ardından Bobinaj Atölyesi, Bilgisayar Laboratuvarı ve küçük sergi alanının açılışı yapıldı. Davetliler, yapılan çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

PROJE HAKKINDA

Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi ile Elektrik-Elektronik Teknoloji Alanı bünyesinde Bobinaj Dalı’nın açılması için görüşmeler 2014 yılı başında başladı. Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi ve Volt Elektrik Motorları A.Ş.’nin işbirliği ile öncelikle bir sonraki 2014-2015 yılı eğitim-öğretim döneminde Bobinaj Dalı’nın açılarak öğrencilere eğitim verilmesi sağlandı. Ardından ise Volt Motor, işbirliği çerçevesinde Bobinaj Dalı için bir atölye ve bilgisayar laboratuvarını 2015 yılında kullanıma hazır hale getirdi. Bunların yanı sıra küçük bir showroom ile yapımı tamamlanmış nihai ürünlerin incelenebilmesine olanak sağladı.

Kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde eğitim hayatına desteği bunlarla sınırlı bırakmayan Volt Motor, Bobinaj Dalında eğitim alan 10, lisenin farklı bölümlerinden ise 5 öğrenci olmak üzere toplam 15 öğrenciye burs vererek eğitime desteğini sürdürdü. Öğrencilerin istedikleri takdirde lise stajını yapma fırsatının yanı sıra Bobinaj Dalı öğrencilerine mezun olduktan sonra iş garantisi de verildi.

Bobinaj Dalında 2014-2015 Öğretim yılında 8 Öğrenci ile eğitime başlandı. Bobinaj Atölyesi, Bilgisayar laboratuarı ve dal girişine yapılan Show Room ile 2015-2106 öğretim yılında tam donanımlı olarak öğrenciler eğitim almaya başladı. Okul tarafından önümüzdeki öğretim yılında Bobinaj Dalına 10 kişilik 1 sınıf ve sonraki yıllarda ise 10 kişilik 2 sınıfın açılması planlanıyor. Böylece Bobinaj Alanında yetişmiş eleman ihtiyacında yıllardır yaşanan sorun bir ölçüde giderilmesi hedefleniyor.

NOTLAR…

Bobinaj alanı mezunlarının iş olanakları bir hayli fazla. Kamu ve özel sektöre ait fabrikaların bobinaj atölyelerinde, elektrik motoru, transformatör İmalatı yapan fabrikalarda ve yanık motorların sarımının yapıldığı özel bobinaj atölyelerinde bobinaj dalı mezunları istihdam edilebiliyor. Tüm bu sektörlerde vasıflı eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bobinaj alanı mezunları isterlerse meslek yüksekokullarına sınavsız girebilmekte ve 2 yıllık bir eğitimin ardından dikey geçiş sınavına girerek kazandıkları takdirde 4 yıllık bir mühendislik fakültesine 3. sınıftan devam edebiliyor.

Saya Grup Hakkında

Saya Grup, 2006 yılında Abdulrezzak Sancak ve kardeşleri tarafından kuruldu. Folkart, Saya Grup’un ilk şirketi olarak aynı yıl kuruldu. 2007’de İstanbul’da Alpark marketler zinciri satın alındı ve gelen yoğun talepler üzerine 2010 yılında CarrefourSA’ya devredildi. 2011 yılında Hedef Alliance’la ortaklık sona erdirildikten sonra, 2011’in başında Pharmactive kuruldu ve hemen ardından Volt’la Voltsan, Saya Grup bünyesine katıldı.

İnsanı merkeze alan bir anlayışla büyüyen Saya, 2013-2015 yılları arasında çalışan sayısını yaklaşık 3 katına çıkardı.  2020 yılına gelindiğinde yaklaşık 3 bin kişi istihdam etmeyi, 2 milyar TL ciroya ulaşmayı ve bu cironun yüzde 15’ini ihracattan elde etmeyi hedefleyen Saya Grup, her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 5’ini AR-GE’ ye, binde 5’ini de kurum içi eğitime ayırıyor. İnsanlara faydalı olmayı temel amaç edinmiş olan Saya Grup şirketleri, yüksek hassasiyet gösterdiği, uyuşturucu ile mücadele, eğitime destek gibi konularda ses getiren sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmekte, sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya doğrudan destek veriyor.